More

    Rezultate Artmark și recorduri de piață în România, dar și în Bulgaria și în Croația

    🇷🇴 Referindu-ne întâi la piața românească de artă, A10 by Artmark, cea mai mare casă de licitații de artă din București și din România, a organizat un total de 47 de licitații (mai puține decât în 2023, când a organizat 50 de licitații), reușind însă un total mai mare al vânzărilor prin licitație, de 11,36 mil. euro (în creștere cu 24,8% față de cifra totală de licitație a anului 2023, de 9,1 mil. euro), precum și o rată medie de adjudecare în cadrul licitațiilor de 73,38% (în creștere față de rata medie de adjudecare în licitațiile anului 2023, de 70%).
    📌 Artmark consideră că această creștere semnificativă de cifră de vânzări prin licitație, de 24,8% (precum și cea de rată de adjudecare, de 4,8%), față de anul precedent, se datorează, în principal,
    a) concentrării Casei pe tematicile sale tradiționale de licitație, care sunt arta plastică românească, de patrimoniu ori contemporană, segmente în vizibilă creștere, inclusiv în rândul audiențelor mai tinere (în defavoarea tematicilor secundare, precum cele de artă decorativă, lux – bijuterie și ceasuri, dar și carte și antichități; și
    b) momentului recesionar și inflaționist, care a determinat lumea educată să economisească parte a resurselor ei în bunuri culturale importante, precum artă plastică de patrimoniu, artă decorativă de valoare intrinsecă ori carte românească veche și rară.
    Rezultatele Artmark în Bulgaria 2024 🇧🇬
    📌 2024 a fost primul an complet de licitații de artă organizate de Artmark Bulgaria la Sofia. Cele 4 licitații principale de artă bulgărească au totalizat vânzări de 1,36 mil. euro, beneficiind – fapt unic în istoria Artmark – de o rată medie anuală de adjudecare de 90,52% (în creștere, evident, față de rata de adjudecare a anului 2023, de 80,39%). Totodată Sofia a fost martora primei licitații Artmark organizate în regim duplex cu A10 din București (anume Licitația de Crăciun de Whisky-uri Rare și Vinuri de Colecție, decembrie 2024). Cu sute de persoane prezente în sălile de licitație (și cu o licitare de sală ce a covârșit, de fiecare dată, participanții online), energia sălilor de licitație din Sofia reînvie fabuloasa amintire a vremurilor de dinainte de pandemie, când și iubitorii de artă din București participau în număr mare la evenimentele de licitație, adevărate „festine” de întâlnire a colecționarilor – care, pe atunci, se bizuiau mai puțin pe eficienta platforma de participare online la licitații – trăire de sală de care mulți dintre colecționarii români își aduc aminte cu drag…
    Rezultatele Artmark în Croația 2024 🇭🇷
    📌Similar, 2024 a fost primul tur complet de licitații de artă croată organizat de Artmark Croația la Zagreb; de fapt, nu doar de artă croată, ci și de artă sârbă, slovenă, bosniacă, muntenegreană etc. – patrimoniul artistic, parțial comun, al pieței de artă croate reunindu-se frecvent în cele 4 licitații principale de artă de la Zagreb. Cu un total de vânzări în 2024 de 1,07 mil. euro și o rată medie anuală de adjudecare de 60,92% (în creștere față de media anuală de 53,63% a anului 2023), și piața de artă croată se înscrie într-un trend regional crescător, de definire, infrastructurare și modernizare.
    Evoluția vânzărilor private Artmark 🖼️
    📌 2024 s-a arătat prielnic și pentru creșterea volumului de vânzări private/directe/din magazinul Artmark („DependentDeArta.ro”), acesta sporind cu 34,6%, de la 1,08 mil. euro în 2023 la 1,45 mil euro în 2024 (cel mai mare salt de creștere din 2021). Între motivele acestei creșteri spectaculoase, departamentul de vânzări directe al Artmark/Dependent de Artă enumeră îndeosebi:
    a) acordarea unei atenții sporite punerii în piață a lucrărilor de artă importantă, pretențioasă valoric, a unor lucrări rare ale maeștrilor români, și căutării țintite de iubitori de artă de calibru, eligibili colecționării acestora; și
    b) interesului crescut al pieței, în acest moment recesionar și inflaționist, pentru conservarea valorii banilor în bunuri culturale de marcă.
    2024 – anul recordurilor în licitațiile Artmark 🎉
    Recenta vânzare a superbei „Țărăncuțe odihnindu-se” („Țărăncuța cu mărgele roșii”), în decembrie 2024, la București, pentru prețul de adjudecare de 365 de mii de euro, a marcat recordul (deocamdată) pentru opera pictorului național Nicolae Grigorescu și, totodată, recordul (deocamdată) pentru cel mai bine vândută pictură românească, în licitații, în România. Totodată, Artmark a marcat, în Licitația Artmark de Toamnă Zagreb, recordul pentru o vânzare croată prin licitație în Croația, adjudecând pentru 66 de mii de euro o importantă pictură de patrimoniu a maestrului Vlaho Bukovac, „Frumusețe antică”, din 1915. Câtă vreme, la Sofia, recordul de licitație datează de curând, tot din decembrie, prin adjudecarea pentru 60 de mii de euro a subtilei picturi a maestrului modernist Jules Pascin, „Hermine David și prietenele”, din 1917. Desigur că aceste recorduri pari mici iubitorilor de artă români, acomodați unei piețe cu creșteri regulate, din an în an, pe măsura lărgirii și adâncirii acesteia, însă piețele de artă bulgare și croate și-au început organizarea și ascensiunea recent, de abia doi ani. Suntem convinși că vom vedea în curând semnificative rezultate și recorduri, pe măsura celor înregistrate într-o piață mai evoluată, nu neapărat matură, precum cea românească (ori poloneză, ori ungurească).
    🎉 Alte câteva noi recorduri absolute, pentru arta românească de patrimoniu și contemporană, dar și pentru alte tematici de licitație
    📌Nu putem menționa doar noul record de piață al adjudecării încântătoarei „Țărăncuțe” a lui Grigorescu. Recenzia ar fi nedrept incompletă dacă nu am menționa cumpărarea splendidei „Maternități” a lui Nicolae Tonitza, al doilea în preferințele iubitorilor de artă românească ce construiesc colecții de anvergură, adjudecată în octombrie 2024 pentru suma rotundă de 200 de mii de euro (al treilea preț obținut de Tonitza în ultimii zece ani). Totodată, privind către registrul sculpturii, se cuvine să remarcăm două recorduri absolute de artist, unul modernist, din îngusta și lăudata perioadă a Art Deco-ului românesc, cel al lui Iosif Fekete, al cărui mic „Orfeu” s-a adjudecat în octombrie 2024 pentru suma de 18 mii de euro, altul (foarte) contemporan, al tânărului Daniel Rădulescu, care a performat o adjudecare de 38.750 euro pentru sculptura sa spațială și simbolistă, în oțel stratificat, „Halfway Journey”.
    📌Menționăm, în primul rând pentru că este într-atât de specific românesc, și excepționala adjudecare a icoanei pe sticlă/glajă, piesă de muzeu, „Isus Hristos și Mare Arhiereu, tronând”, realizată în 1803 de celebrul Prim Atelier de la Nicula, adjudecată pentru 6 mii de euro. Dintr-același fief de spiritualitate și adresând aceleași puternice intime nevoi de identificare și recuperare istorică vin și pledoariile de piață și adjudecare robustă pentru: fotografia înfățișându-l pe Avram Iancu, din 1865, adjudecată, în martie 2024, pentru 5 mii de euro; „Evanghelia” lui Șerban Cantacuzino, adjudecată în februarie 2024, pentru 7.500 de euro; mica medalie „Ajutorul Legionar” din 1940, adjudecată record în noiembrie 2024 pentru prețul de 3 mii de euro; dar și, mai ales, rara monedă din 1940, emisă de Carol al II-lea, din aur, de 100 de lei, adjudecată în martie 2024, pentru 32 de mii de euro. Nu omitem nici spectaculoasa adjudecare, la categoria afișe, a celui prezentând pe „Cercetașii României – Jamboreea Națională” – Sibiu, 1932 – pentru prețul de 3.250 de euro, record de categorie.
    📌Mai departe, la categoria antichităților universale, remarcăm în primul rând inedita vânzare (și, asemenea, inedita prezență în piața românească de artă și istorie) a armurii complete de samurai, pentru luptă, din perioada Edo (sec. XVIII), adjudecate pentru 7.500 de euro; apoi pe cea a inelului greco-roman din aur, decorat cu capete de taur, provenind din perioada Elenistică (sec. IV-III î.Hr.) vândut în licitație pentru 6.500 de euro; dar și adjudecarea primei și micii hărți „Europa”, realizate de Johann Stumpf, la Zürich în 1562, pentru prețul de 2.250 de euro.
    📌Nici un an de licitații nu este glorios fără impresionantele vânzări ale licitațiilor de Eleganță, atât feminină, cât și masculină, în cursul lui 2024 punctate de câteva adjudecări interesante, între care menționăm: pe primul loc adjudecarea în decembrie 2024 a senzaționalului ceas Jacob&Co Bugatti Chiron Tourbillon, din aur roz, din 2022-2023, pentru 65 de mii de euro, o oportunitate cum doar licitațiile pot găzdui; apoi cea a excepționalului colier din aur alb, pavat cu diamante și smaralde, tot în decembrie 2024, pentru 28 de mii de euro; trebuie totodată menționată, pentru semificația istorică a bijuteriei-artfect, adjudecarea în iunie 2024 a unui inel ce a aparținut Mariei Tănase, din aur decorat cu safir central și diamante, dăruit de Constantin Brâncuși, conform testamentului acesteia, provenind din colecția familiei, cumpărat pentru 11 mii de euro; la capitolul eleganță masculină reținem și rara ediție Montblanc „Patron of Art” a stiloului Max von Oppenheim, adjudecată pentru 3 mii de euro, precum și, mai ales, adjudecarea remarcabilă a unui rar automobil Studebaker (Hawk Grand Turismo), fabricat în 1964, pentru suma de 60 de mii de euro.
    📌Recent inaugurata tematică a memorabiliei sportive a marcat la rândul ei un record în 2024, anume vânzarea caritabilă în luna mai a tricoului de joc al lui Gheorghe Hagi, nr. 10, purtat în ultimul meci al „Generației de Aur”, pentru suma celebrantă de 30 de mii de euro; tot celebrant, amintim și de cea mai bună vânzare, la capitolul vinurilor de colecție, a unei sticle de Chateau Petrus, din 1984, pentru 4 mii de euro!
    📌Și finalmente, dar nu în ultimul rând, închidem scurta listă a amintirii recordurilor anului 2024 cu nobila secțiune a artei decorative de colecție, a marilor meșteri argintari și ebeniști, fugar evidențiind câteva piese și cumpărări remarcabile: două mici statuete din fildeș, ornate cu pietre prețioase (safire, rubine, smaralde, perle etc.), probabil realizate pentru familia imperială Habsburgică, adjudecate pentru 11 mii de euro; o masă de salon în manieră Napoleon III, cu marchetările de tip Boulle, decorată cu scenă mitologică, adjudecată pentru 5 mii de euro; dar și, odă a simbolisticii naționale, perechea de dulapuri, integrând panouri pictate, posibil de Nicolae Grigorescu, provenind din colecția istorică a savantului Constantin I. Istrati, amic și vecin în Câmpina al pictorului național, adjudecată pentru 10.500 de euro, în octombrie 2024.

    Artmark

    Latest articles

    spot_img
    Articolul precedent
    Articolul următor

    Related articles

    Lasă un răspuns

    spot_img

    Descoperă mai multe la ATHENEUM 🏛️ galerie de arta

    Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

    Continuă lectura